Afscheid van de Kunst was een groots en meeslepend afscheid van mijn beeldend eindexamen werk van de kunstacademie en werk wat daarna is ontwikkeld. Meerdere jaren heb ik het beeldend werk met mij mee verhuisd en soms wel uitgepakt en te kijk gezet en soms ingepakt gelaten. Er was een wens om het werk nog éénmaal tentoon te stellen om zo op een waardige manier het werk her te waarderen en afscheid van te kunnen nemen. Daarna mochten bezoekers het meenemen of het belande in de prullenbak.  
Afscheid van de Kunst heeft zich ontwikkeld tot een drie daagse ceremonie wat aanving met het Laatste avondmaal op de vrijdag avond voor genodigden, met de performance graftakken. Op de zaterdag was de expositie vrij te bezoeken onder het genot van thee en overheerlijke vegan cake gebakken door Roos van Dijk. In de avond vond met één van de kunstwerken de performance Dopshotbar plaats in de centrale hal in het kader van Museumnacht Amsterdam. Zondag was er een laatste gelegenheid om het werk te aanschouwen en werd de grafrede ten gehore gebracht en de boel opgeruimd.
Er was ook veel te doen rond om het afscheid. Zo konden er kaarsjes “aan” geschilderd worden, vlinders van perspex meegenomen worden van de vlinderplant om vrijgelaten te worden en kon je zelf ergens afscheid van nemen door dit op een kaart te schrijven en bij de happy-cat achter te laten.
Back to Top