De kleuren en mogelijkheden dansten door mijn hoofd en lijf, terwijl ik aan de slag ben gegaan om de ebru techniek in mijn vingers te krijgen. Veel verfspetters belanden op mijn benen, voeten en tenen. Daar ontstonden dan ook prachtige lijfversiersels. Elk werk is uniek, omdat je bij deze techniek één beeltenis per keer maakt, en nooit hetzelfde nog eens kan maken.
Ebru word ook wel de kunst van het marmeren genoemd. Het is een eeuwenoud ambacht dat langs de Zijderoute meegereisd is naar het Westen. De ambacht heeft dan ook verschillende benamingen in verschillende landen.
In Turkije wordt het "Ebru" genoemd en in China "Liu sha jian" en in Japan is het bekend onder de naam "Suminagashi".
Het idee is om een egaal effect te krijgen qua spreiding van de verfdrips en kleurvariatie, want bij marmer-steen zie je niet waar het "geaderde" begint en eindigt.
Hoe je het ook wilt noemen - drijvende wolken - drijvend zand - drijvende inkt - waterspiegel -
De techniek bestaat uit het aanbrengen van verf op een oppervlak van een speciaal-watersoort.
De verf drijft op het oppervlak en al drijvend en spattend ontstaat er een kleuren compositie.
De beeltenis zuigt zich vast op het papier en word van het water afgetrokken, waardoor het als beeld behouden word op het stuk papier. In de boekbindkunst worden ebru motieven veelvuldig gebruikt.
De ebru werken die ik gemaakt heb staan hier onder en zijn verkocht. 
Er is een kleine exclusieve reeks, speciaal interessant onder blacklight licht.  Deze is nog wel te koop.
Vraag naar de speciale blacklight reeks, of bezoek de expositie in Bergen. 
(Het werk inlijsten is aan te raden, omdat het verf-materiaal erg teer is en de glasplaat die bij het inlijsten inclusief is, de beeltenis beschermd. Ook is een lijst aan te raden, omdat het werk met veel watergebruik gemaakt is en het papier hierdoor krom trekt, de lijst trekt het strak en werkt de randen mooi af.) *mede mogelijk gemaakt door www.rumikunstinstituut.com
20x30cm
20x30cm
Back to Top